KLINGER Rotterdam
Nikkelstraat 23067 GR Rotterdam
Klinger Elsloo
Business Park Stein 208A6181 MB Elsloo
KLINGER Velsen-Noord
Rooswijkweg 2001951 MD Velsen-Noord |
Toen BioMCN de fabriek overnam, wisten ze precies welke uitdagingen hen te wachten stonden. Het betrof een goed functionerende, maar verouderde fabriek uit 1972. Moderne methanolproductie in een oude setting dus. De regelafsluiters waren jarenlang verwaarloosd. Tot Jan Lowies, maintenance manager bij BioMCN, besloot dat het anders moest.
Het was een samenloop van omstandigheden: een oude fabriek met verouderde regelafsluiters die niet meer leverbaar waren én niet gecontroleerd werden tijdens shut-downs. “Dat hoefde ook niet,” legt Lowies uit. “De leiding als geheel werd gecontroleerd. Op die regelafsluiters zat geen keuringsplicht.” Tot Lloyds de regelafsluiters een nieuwe status gaf, waardoor ze ook gekeurd moesten worden en Lowies de afsluiters opnam in zijn meerjarenplan. “Want die afsluiters zijn oud, die hebben natuurlijk een keer hun beste tijd gehad. Ik wil weten welke werkzaamheden eraan komen. Ik wil voorbereid zijn.”
Dus werden de regelafsluiters opgenomen in het meerjarenplan. “We begonnen met de afsluiters op de meest kritische plaatsen in het proces, 9 stuks,” vervolgt Jan Lowies. Samen met Marian Bosker (Inkoper) en Rob Fok (Projectleider) vormde hij het team dat alle specificaties in kaart bracht.
Marian Bosker: “Het lijkt misschien een kwestie van uitzoeken en inkopen, maar schijn bedriegt. Die afsluiters uit 1972, de 105 gulden kleppen, die worden al lang niet meer gemaakt. We moesten dus op zoek naar een afsluiter met nieuwe technologie, die voldoet aan de huidige eisen. Oh ja, en hij moest ook nog eens passen in een ruim veertig jaar oude fabriek.”
Het leverde een gedetailleerde lijst van wensen en eisen op waaraan de regelklep én het leverende bedrijf aan moest voldoen.
“Een langdurig voortraject, waarin het team heel zorgvuldig te werk is gegaan,” aldus Marian.
Toen de specificaties goed in beeld waren, stond de planning inmiddels aardig onder druk. “De shut-down kwam eraan en we wilden die eerste negen kleppen echt vervangen hebben,” zegt Jan. “Bij de offerte van KLINGER hadden we direct het gevoel dat zij de partij waren die konden leveren wat we nodig hebben. Op tijd!” vult Marian aan. “Want dat was een van de belangrijkste criteria.
Marc Westerhuis van KLINGER was na het ontvangen van de aanvraag dan ook direct aan de slag gegaan. “We hebben in eerste instantie gekeken naar wat ze nodig hebben. En daarmee bedoel ik niet ‘een regelafsluiter’, ik bedoel de essentie van de vraag: nieuwe technologie die moet functioneren in een oude fabriek. Toen zijn we gaan kijken naar welke oplossing daar het beste bij past. Zoals vaker gaat het hier om maatwerk; om een op maat gemaakte klep. De hele klep, met alle kleine onderdelen, moesten we terug in de tijd plaatsen. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar de mogelijkheden. Welke materialen zijn er nu beschikbaar? Welke alternatieven passen, en voldoen aan de eisen? Technologie van nu in een setting van veertig jaar terug, dat is ons uitgangspunt geweest.”
Marc is dus niet ‘naar het magazijn gerend voor een doos regelafsluiters’. “We leveren onze klanten niet alleen maar een product. We leveren producten die bijdragen aan het geheel. Ze moeten uiteraard goed functioneren, maar liever nog meer rendement geven” vervolgt Marc. En dat rendement zit in het product, maar ook in de service. “We zorgen ervoor dat alles op tijd geleverd is. Dat alle bijbehorende documenten op orde zijn. Dat het product bijdraagt aan duurzaamheidsdoelstellingen. BioMCN heeft de ambitie om grotendeels te vergroenen. Daar werken we graag aan mee. KLINGER is ISO14001 en 9001 gecertificeerd,” legt Marc uit.
Marc deed het aanbod waar BioMCN vertrouwen in had. “We moeten er niet aan denken dat we er tijdens een shut-down achter komen dat een partij niet op tijd kan leveren. Of dat dan blijkt dat iets niet goed werkt of past. Een shut-down verlengen of na opstarten opnieuw moeten stoppen, dat kost tonnen. Dat wil je echt niet,” zegt Bosker. KLINGER had dus één kans. “We hadden zelfs de oude afsluiters nog even bewaard, voor het geval dat… Maar wat we nastreefden gebeurde: alles werkte gelijk goed. Dat bespaarde ons tijd, moeite en energie, maar vooral een heleboel stress.”
Niet alleen werden tijdens deze shut-down de negen regelafsluiters vervangen, ook werden 45 andere afsluiters – van de ruim 250 regelafsluiters in de plant – gecontroleerd en beoordeeld. Jan Lowies: “We hebben een lijst opgesteld van regelafsluiters en die werken we gefaseerd af. In het meerjarenplan zie je dat terug. Sommige zullen we bij de volgende shut-down eerst nog een keer reviseren. Maar sommige zijn simpelweg aan het einde van hun levensduur. Op een gegeven moment is zo’n klep op. Dat zie je, dan sluit hij niet meer goed. Als reviseren 60 of 70 % van de kosten van de klep kost, dan vervangen we hem.”
Dat het niet stopt zodra de regelafsluiters geleverd zijn, is voor Marc evident. “We adviseren en denken graag mee. We volgen de ontwikkelingen en de markt op de voet en toetsen onze eigen processen hieraan. Lloyds doet de controle van het systeem bij BioMCN en de eisen worden met het jaar aangescherpt. Wij begrijpen de noodzaak om bijvoorbeeld alle documentatie die vereist wordt, goed, snel en eenvoudig te kunnen overleggen. We werken er graag aan mee om alles haarfijn op orde te hebben.”
Jan en Marian zijn tevreden. Marian: “KLINGER begrijpt de noodzaak van op tijd leveren, en goed leveren. Deze regelafsluiters zitten op kritische plekken van het proces, er mag niets mis gaan! We hadden er vertrouwen in dat het goed kwam. Dat is misschien geen harde specificatie, maar is wel heel belangrijk.” Sinds de laatste shut-down draait de fabriek recordproductie. “We draaien nu 100 ton per dag meer dan voor de shut-down. De belasting op de fabrieksonderdelen is stabieler. Dat betaalt zich uit,” sluit Jan af.
Voor meer informatie over onze producten en diensten kunt u contact opnemen met: