KLINGER Rotterdam
Nikkelstraat 23067 GR Rotterdam
Klinger Elsloo
Business Park Stein 208A6181 MB Elsloo
KLINGER Velsen-Noord
Rooswijkweg 2001951 MD Velsen-Noord |
Te midden van de lopende PFAS-discussies werpt Alberto Rocca, de onlangs benoemde Business Development Director bij KLINGER Group, licht op de onmisbare rol van PTFE (polytetrafluorethyleen), vooral als pakkingmateriaal. Alberto heeft veel ervaring in de afdichtingsindustrie en mengt zich volop in de discussies rondom het voortdurende PFAS-debat (per- en polyfluoralkylstoffen). Hij benadrukt de cruciale rol van PTFE in verschillende industrieën en de uitdagingen die potentiële regelgeving met zich meebrengt.
“De focus op PFAS heeft ongekende aandacht gebracht voor PTFE, een basisproduct in de afdichtingsindustrie dat al 60-70 jaar op de markt is."
- Alberto Rocca, New Business Development Director bij KLINGER Holding -
Als lid en voormalig voorzitter van de European Sealing Association (ESA) deelt Alberto graag inzichten over een marktstudie naar de perceptie van PTFE. Deze studie werd uitgevoerd in samenwerking met Ricardo, een consultancybedrijf op het gebied van de energietransitie. “Slechts 20% van de huidige PTFE-pakkingen kan worden vervangen in de komende 12 jaar; PTFE blijft fundamenteel in de afdichtingenmarkt.” benadrukt Alberto, ter illustratie van de uitdagingen bij het vinden van alternatieven voor dit materiaal. "Op dit moment is er geen geschikt alternatief beschikbaar. De unieke eigenschappen van PTFE zijn onvervangbaar, vooral in situaties waarbij temperaturen onder de 300°C blijven," legt hij uit. Dit brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee voor industrieën die afhankelijk zijn van PTFE.
Tot nu toe heeft PTFE een ongeëvenaarde duurzaamheid getoond, vooral in uitdagende omgevingen waar chemische bestendigheid en temperatuurstabiliteit van groot belang zijn. Dit materiaal, gerenommeerd om zijn veerkracht, behoudt zijn eigenschappen en effectiviteit gedurende langere periodes, vaak meer dan tien jaar, zonder noemenswaardige achteruitgang. Dit aspect is vooral van essentieel belang in toepassingen zoals waterstofelektrolyzers, waar PTFE de voorkeur heeft vanwege het vermogen ervan om de operationele integriteit gedurende lange tijd te garanderen.
Met een marktomvang voor PTFE-pakkingen van ongeveer 1,4 miljard dollar in 2021 zou de afschaffing van PTFE diepgaande gevolgen hebben voor verschillende sectoren, waarschuwt Alberto.
“De automobielsector, de olie- en gassector, en vooral de medische sector waar geen alternatieven bestaan, zouden met grote verstoringen te maken krijgen.” Ondanks dat hij optimistisch is over innovaties, blijft Alberto ook realistisch over de uitdagingen.
"Er wordt onderzoek gedaan naar geschikte alternatieven, maar PTFE heeft unieke voordelen, met name op het gebied van chemische resistentie, waardoor het ontzettend lastig te vervangen is,” Stelt hij.
Hoewel de ‘slechte’ PFAS al zijn uitgefaseerd door bedrijven als KLINGER Group, blijft het realiteit dat het een complexe taak is en dat er momenteel weinig haalbare alternatieven beschikbaar zijn.
De aanpak van PFAS-regulering verschilt aanzienlijk tussen de VS, China en Europa, wat resulteert in een divers mondiaal regelgevingslandschap. Alberto wijst erop: "In Europa ligt de focus op een breed verbod, ongeacht de productiemethode van fluorpolymeren zoals PTFE, wat resulteert in strenge regelgeving." Dit staat in schril contrast met de VS, waar de nadruk ligt op rapportage en monitoring van het gebruik van PFAS, in plaats van op strikte verboden. De Toxic Substances Control Act in de VS vereist bijvoorbeeld rapportage, maar beperkt niet noodzakelijk het gebruik van alle PFAS-stoffen. In de regio Azië-Pacific, inclusief China, is de discussie rond PFAS minder uitgesproken en zijn er geen directe plannen voor vergelijkbare regelgeving.
Deze mondiale ongelijkheid brengt unieke uitdagingen met zich mee voor internationale bedrijven, zoals Alberto opmerkt: "De strenge houding van Europa zou tot concurrentieproblemen kunnen leiden indien bedrijven in de VS en Azië-Pacific niet aan dezelfde beperkingen worden onderworpen." Dit verschil in regelgevingsaanpak benadrukt de noodzaak van gedifferentieerde strategieën om door het complexe mondiale landschap van PFAS- en PTFE-gebruik te navigeren.
Momenteel presenteert ESA hun bevindingen aan de ECHA (European Chemical Agency). De leden van ESA werken nauw samen met lokale overheden om bewustwording te vergroten over de uitdagingen binnen de industrie. Zoals het er nu voorstaat, lijkt het erop dat de ECHA aan het einde van 2024 een besluit gaat nemen die van grote invloed gaat zijn op de koers van de industrie. Deze periode van onzekerheid benadrukt nogmaals het belang van de rol die ESA speelt, namelijk het vertegenwoordigen van de industrie en in het zoeken naar haalbare én duurzame oplossingen. Alberto verwacht dat er regelgeving zal worden opgesteld met betrekking tot het gebruik en de verwijdering van PTFE-producten, in plaats van een volledig verbod.
Voor meer informatie over onze afdichtingen kunt u contact opnemen met: