KLINGER Rotterdam
Nikkelstraat 23067 GR Rotterdam
Klinger Elsloo
Business Park Stein 208A6181 MB Elsloo
KLINGER Velsen-Noord
Rooswijkweg 2001951 MD Velsen-Noord |
Ook in Oostenrijk is de grootste energieleverancier, Wien Energie, bezig met de vormgeving van de toekomst van stadsverwarming. Project manager Georg Danzinger werkt samen met KLINGER aan een installatie met maximaal zeven industriële warmtepompen in Wenen. De warmte-energie wordt aangeleverd door afvalwater. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk?
De installatie van de genoemde warmtepompen vindt plaats bij de Ebswien afvalwaterzuiveringsinstallatie en is een van de belangrijkste projecten voor de Oostenrijkse energieleverancier. Bovendien informeert Georg Danzinger dat het de grootste installatie wordt die gebruik maakt van warmtepomptechnologie. Het project dat zich in de eerste uitbreidingsfase bevindt, maakt nu al gebruik van drie industriële warmtepompen die afkomstig zijn van de Franse producent Johnson. Deze drie warmtepompen leveren al een thermisch vermogen op van circa 55 MW. Samen met zijn team ontwikkelt Georg projecten die zich richten op het CO2-neutraal maken van stadsverwarming. Hun doel is om duurzame warmteopwekking te implementeren in combinatie met duurzame energieopwekking.
Industriële warmtepompen zijn cruciaal om de volgende stap te zetten naar het opwekken van duurzame energie. Met behulp van deze technologie kan het bedrijf Wien Energie warmte-energie onttrekken aan het afvalwater van de nabijgelegen hoofdzuiveringsinstallatie, wat meehelpt aan het CO2-neutraal maken van de warmteopwekking. Georg vertelt het volgende: “In de eerste fase installeren we drie van de zes industriële warmtepompen, die samen een thermisch vermogen produceren van 110 MW. We hebben zelfs nog ruimte voor een zevende warmtepomp. Het water voor de stadsverwarming heeft een uittredetemperatuur van 93 °C (199 °F).” Deze warmte wordt aan een stadsverwarmingsnetwerk geleverd dat de warmte distribueert naar huishoudens en bedrijven in Wenen.
In de winter heeft het afvalwater van de zuiveringsinstallatie een uittredetemperatuur van 11-12 °C (52-54 °F) en in de zomer bereikt het water een temperatuur van 24-25 °C (75-77 °F). Hoe hoger de brontemperatuur, hoe hogere uittredetemperatuur van de warmtepomp behaald kan worden. “Dit verbetert de COP (coefficient of performance), oftewel de efficiëntie van de warmtepompen”, legt de ervaren projectmanager uit, die ook milieueffectrapportages (MER) voor grote projecten heeft beheerd.
De warmtepompen werden gemaakt in Frankrijk en in delen getransporteerd naar Wenen.
In januari 2024 worden de industriële warmtepompen naar verwachting in gebruik genomen. In de infographic links wordt uitgelegd hoe het volledige proces er dan uitziet, vanaf de waterzuiveringsinstallatie bij Ebswien, de energietoevoer van de centrale, de werking van de warmtepompen en de warmte die wordt gebruikt voor de stadsverwarming.
Bron van infographic: Wien Energie
Waar elders afvalwater over het algemeen als negatief wordt gezien is dat hier geen probleem, omdat het een aanzienlijk potentieel biedt. De warmtepompen zijn niet alleen een energiebron die gebruikt kunnen worden gebruikt voor stadsverwarming, maar verlagen ook de temperatuur van het afvalwater dat naar de Donau terugkeert, waardoor het verwarmingseffect op de rivier wordt verminderd.
Daar blijft het echter niet bij: de installatie haalt zijn energie voor stadsverwarming uit 100 procent hernieuwbare energie. Dat is te danken aan een directe verbinding vanaf de energiecentrale Freudenau, waar een derde van de gebruikte energie uit waterkracht komt. Het resterende twee derde deel wordt als warmte uit het afvalwater van de zuiveringsinstallatie gehaald. “Dus als je er 1 kW elektrische energie in stopt, krijg je 3 kW bruikbare warmte-energie vrij”, zegt Markus Fuchs, accountmanager bij KLINGER Gebetsroither in Oostenrijk.
Georg is van plan om de installatie in het najaar van 2023 in gebruik te nemen, waarna de warmtepompen halverwege 2024 in bedrijf zullen gaan. Gedurende de planningsfase waren er veel details die steeds opheldering nodig hadden, zoveel met de fabrikant als met andere leveranciers, waaronder KLINGER Gebetsroither. “We moesten ons opnieuw bewijzen in de pitch van het bouwbedrijf,” zegt Markus. Stadsverwarming is niets nieuws voor Wien Energie, aangezien het bedrijf al zo’n 60 jaar verantwoordelijk is voor de warmtevoorziening van Wenen.
Dat hij kan vertrouwen op de uitstekende kwaliteit van deze producten maakt zijn werk ook nog eens dusdanig makkelijker. Anders dan bij andere projecten is er bij dit project geen hoofdaannemer. “We beheren alles zelf, al krijgen we ook ondersteuning van andere afdelingen van Wien Energie, zoals Elektrotechniek en Controlestation techniek. En daar zijn we dankbaar voor”, zegt Georg.
In totaal kostte het project rond de 70 miljoen euro. Het aandeel van de kosten van de KLINGER regelkleppen binnen dit bedrag was bijna te verwaarlozen. En tóch hebben ze een enorme impact op het volledige warmtepompproces. Want niemand wil naast een lekkende regelklep staan, waar heet water in stoom verandert in de atmosfeer. Wanneer het gaat over het gevaar van lekkende kleppen, gaat het gesprek snel over media als chemicaliën. Maar ondanks dat waterdamp geen vervuiling veroorzaakt, is het zeker geen goed idee om naast een lek te staan. De druk en temperatuur zijn hoog en is niet ‘slechts’ water. KLINGER biedt afdichtingsmiddelen die uitermate geschikt zijn voor toepassingen in stadsverwarming. Georg gaat nog een stap verder en noemt de regelkleppen een veiligheidsvoorziening.
Waterstof en geothermie zijn hot topics, ook bij Wien Energie, zeker wanneer het gaat om de energietransitie, “maar dat bewaren we voor een toekomstig artikel”, zegt Georg. Tot slot benadrukt hij dat de toekomst van stadsverwarming er veelbelovend uitziet. Met projecten als deze industriële warmtepompinstallatie laat Wien Energie zien dat duurzame, efficiënte warmteopwekking mogelijk is. En met partners als KLINGER Gebetsroither aan hun zijde zijn ze goed uitgerust om de uitdagingen van de energietransitie het hoofd te bieden.
Voor meer informatie over onze producten en diensten voor stadsverwarming kunt u contact opnemen met: