header image
Unieke installatie voor luierrecycling

Unieke installatie voor luierrecycling ARN

KLINGER helpt bij de ontwikkeling van een unieke installatie voor de recycling van luiers

CO2 reductie

De nieuwe methode voor luierrecycling bespaart 964 kg CO2-equivalent per ton behandeld luiermateriaal in vergelijking met conventionele verbranding.

Voor ARN betekent dit
een reductie van 14.460 ton CO2 per jaar wanneer de uitbreiding in 2021 klaar is.

KLINGER levert expertise voor baanbrekende uitvinding

De juiste kleppen vinden voor hete stoom, hoge druk en zware omstandigheden

Wist u dat?

Luiers, vooral die welke door bejaarden worden gebruikt, bevatten veel geneesmiddelen waardoor ze een gevaar vormen voor het grondwater. Tijdens het proces dat door ARN en het Nederlandse engineeringbedrijf Elsinga Beleidsplanning en Innovatie is uitgevonden, worden de luiers afgebroken in hun afzonderlijke componenten. De output van de installatie is vrijwel volledig vrij van farmaceutische stoffen.

Dit unieke proces is klaar om met de wereld te delen

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoeveel luiers worden er in Nederland weggegooid?
In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 400.000 ton luiers en incontinentiemateriaal verbrand, goed voor ongeveer 8 % van het huishoudelijk restafval. Industrieel afval van ziekenhuizen en zorgcentra levert ongeveer evenveel op. In totaal gaat het om ongeveer 75 miljoen artikelen per jaar.
Hoe worden de luiers ingezameld?
De gescheiden inzameling van luiers zal in het hele land worden georganiseerd en is in één regio al van start gegaan. De mensen kunnen hun hygiënisch afval gratis kwijt en besparen zo op de kosten voor afvalinzameling.  Met name verzorgingstehuizen en ziekenhuizen kunnen hun kosten voor afvalinzameling sterk doen dalen.
Hoe werkt het recyclingproces van ARN?
De luiers worden in de reactor gepompt en onder hoge druk gesmolten met stoom van 250 °C. Tijdens het afkoelen veranderen ze in een vloeistof die plastic korrels bevat. De vloeistof wordt gebruikt voor de productie van biogas en meststof en de korrels zijn klaar voor verdere recycling.
Waarvoor zal het gerecyclede plastic worden gebruikt?
De belangrijkste output van de luierfabriek in Weurt zijn plastic korrels die verder kunnen worden verwerkt tot allerlei producten, van flessendoppen en bloempotten tot dakpannen.
Voor vragen over dit artikel:
team member

Boudewijn Slager

Product Specialist Fluid Control

team member

Klaas Doting

Senior Application Specialist