KLINGER Rotterdam
Nikkelstraat 23067 GR Rotterdam
Klinger Elsloo
Business Park Stein 208A6181 MB Elsloo
KLINGER Velsen-Noord
Rooswijkweg 2001951 MD Velsen-Noord |
De afvalenergiecentrale ARN B.V. in Weurt (NL) implementeert als eerste een duurzame manier om luiers en incontinentiemateriaal te recyclen. KLINGER, de leider op het gebied van afdichtings-, vloeistofregelings- en vloeistofbewakingssystemen, was vanaf het begin bij het project betrokken en leverde knowhow en constructieonderdelen.
Zijn luiers en incontinentiemateriaal echt zo'n afvalprobleem? Ja, maar niet voor lang meer! Tenminste niet in Nederland. De Nederlandse afvalverwerker ARN heeft een manier gevonden om gebruikte luiers om te zetten in een hulpbron. Voor de fysieke implementatie en voor hulp bij de technische uitdagingen deed ARN een beroep op de specialisten van KLINGER.
"Vroeger werden luiers verbrand, maar nu kunnen we ze recyclen. Luiers worden afgebroken tot plastic, meststoffen en groen gas. Op die manier kunnen we een enorme CO2-reductie realiseren."
- Rutger Jan Pessers, directeur bij ARN Weurt
De nieuwe methode voor luierrecycling bespaart 964 kg CO2-equivalent per ton behandeld luiermateriaal in vergelijking met conventionele verbranding.
Voor ARN betekent dit
een reductie van 14.460 ton CO2 per jaar wanneer de uitbreiding in 2021 klaar is.
Hoewel KLINGER The Netherlands enorm veel ervaring heeft met allerlei soorten industriële productie, hadden ze geen referentie om deze nieuwe uitdaging mee te vergelijken. "Dankzij onze technische expertise kunnen we ons echter aanpassen aan elk productieproces. Het is tenslotte maar toegepaste natuurkunde. In ons bedrijf moeten we de ideale specificaties kunnen berekenen, hoe complex de vereisten ook zijn. Hitte, druk, corrosie, debiet, type en agressiviteit van media, enz. – bij het kiezen en ontwerpen van het juiste product moet met alles rekening worden gehouden", zegt Boudewijn Slager, productspecialist vloeistofregeling bij KLINGER The Netherlands. KLINGER werkte intensief samen met de engineeringafdeling en het projectmanagement van ARN om de specifieke procesvereisten te bespreken, voorzag hen van de ontwerpspecificaties en hielp ook met het maken van berekeningen en ramingen.
In dit baanbrekende proces scheidt de Nederlandse afvalverwerker ARN luiers en incontinentiemateriaal in hun componenten die vervolgens worden gerecycled en volledig opnieuw in een circulaire economie worden geïntegreerd.
Luiers bestaan uit plastic, papier en biologisch afbreekbaar afval en bevatten vaak enkele problematische stoffen zoals geneesmiddelen. Het idee was om de luiers te smelten met stoom van 250 °C, het plastic eruit te halen voor recycling en de resterende bestanddelen te gebruiken voor biogas en meststof. Er waren veel onbekende factoren: Welk type leidingen is veilig om de stoom te transporteren? Welke kleppen zijn bestand tegen de extreem hoge druk die vereist is? Hoe kunnen we de leidingen vrijhouden van gesmolten en weer stollend plastic? KLINGER The Netherlands leverde niet alleen veel knowhow maar ook de geschikte technische componenten zoals diverse kleppen (regelkleppen, kogelkranen, vlinderkleppen en speciaal ontworpen 'lift plug'-kleppen), condenspotten, pakkingen en slangen.
"Onze klanten helpen hun industriële processen te verbeteren, is ons dagelijks werk. Maar deze job is speciaal. Iedereen kent luiers, maar slechts weinigen staan stil bij het effect van weggegooide luiers op het milieu. Ik ben er trots op deel uit te maken van dit baanbrekende project."
-Boudewijn Slager, productspecialist vloeistofregeling bij KLINGER The Netherlands
Luiers, vooral die welke door bejaarden worden gebruikt, bevatten veel geneesmiddelen waardoor ze een gevaar vormen voor het grondwater. Tijdens het proces dat door ARN en het Nederlandse engineeringbedrijf Elsinga Beleidsplanning en Innovatie is uitgevonden, worden de luiers afgebroken in hun afzonderlijke componenten. De output van de installatie is vrijwel volledig vrij van farmaceutische stoffen.
KLINGER The Netherlands leverde niet alleen veel knowhow, maar voorzag ARN ook van geschikte technische componenten zoals afsluiters, regelkleppen, condenspotten, pakkingen en slangen.
Boudewijn Slager en Klaas Doting (met de witte helmen) van KLINGER The Netherlands hebben ARN vanaf het begin begeleid met expertise ter plaatse. Niek Temmens (rode helm), procesoperator bij ARN, bedient het systeem.
Het proces werd in een kleine proeffabriek uitgetest op 80 kilogram luiers. In het najaar van 2019 was de eerste van de drie grote reactoren klaar. Deze reactor kan 5.000 ton luiers per jaar verwerken. ARN is van plan de fabriek uit te breiden en 15.000 ton per jaar te verwerken – goed voor 75 miljoen luiers. Het inventieve luierrecyclingproces van ARN is inmiddels goedgekeurd door het RIVM en ontvangt ook subsidies van de EU. Binnenkort zal dit proces klaar zijn om met de wereld te delen. "Dit is het eerste van dit soort processen waar ook ter wereld en er bestaat al veel belangstelling voor. Als het een succes blijkt te zijn, ben ik er zeker van dat het op veel plaatsen zal worden toegepast", zegt Klaas Doting, Sales Engineer bij KLINGER The Netherlands. Elsinga zorgt voor de internationale verkoop van zijn gepatenteerde proces.