header image
Afdichtingen voor toepassingen met groene waterstof

Groene waterstof is de energiebron van de toekomst

Power-to-X: Groene waterstof is de energiebron van de toekomst

Wereldwijd waterstofinitiatief

Waterstof – kansen, uitdagingen en oplossingen; KLINGER Interview

Over expert Norbert Weimer, manager KLINGER Germany

Norbert Weimer is manager van KLINGER GmbH in Duitsland. KLINGER GmbH is lid van de werkgroep Power-to-X for Applications die in 2018 door de Vereniging van de Duitse machinebouwindustrie (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau) werd opgericht. Ondernemingen zoals Siemens, MAN en Thyssen Krupp zitten ook in de werkgroep.

Waar ziet u in de toekomst de belangrijkste toepassingen voor waterstof?

Bij het tanken van commerciële voertuigen zoals vrachtwagens, bussen en treinen. Er zijn ook industriële toepassingen in de chemie en de staalproductie, voor de reductie van ijzeroxide. En waterstof kan worden gebruikt voor e-brandstoffen zoals benzine, kerosine of diesel, bijvoorbeeld om vliegtuigen aan te drijven.

Op welke gebieden wordt waterstof op dit moment al als energiebron gebruikt?

Momenteel is het gebruik van waterstof als energiebron nog beperkt. Het wordt gebruikt bij het lassen, als raketbrandstof, in brandstofcellen en in zeldzame gevallen ook als autobrandstof. In heel Europa zijn er ongeveer 140 stations waar waterstof kan worden getankt.

 

Waterstof is ook een chemische grondstof voor de productie van ammoniak en wordt gebruikt voor het gasverpakken (E949) en conserveren van voedsel. Bovendien hebben raffinaderijen er grote hoeveelheden van nodig voor hydrogenering.

Wat zijn de grootste uitdagingen bij de behandeling van waterstof en welke oplossingen biedt KLINGER?

Waterstofmoleculen zijn bijzonder klein, zelfs kleiner dan die van helium. Ze ontsnappen dus gemakkelijk door poreus materiaal. Daarom is lekkage een groter probleem dan bij andere stoffen. Bovendien is waterstof, net als andere brandbare gassen, ontvlambaar en explosief wanneer het in contact komt met zuurstof en een minuscuul vonkje. Wij hebben producten ontwikkeld die deze problemen aanpakken:

  • extra hoogwaardige kwaliteitsproducten
  • hoge lekdichtheid
  • hoge assemblagekwaliteit

Sectorkoppeling als mondiale opdracht

Waterstof

Waterstof is een moleculair gas met de chemische notatie H. Op aarde is het gebonden aan water. Bijgevolg maakt het deel uit van bijna elke organische verbinding. Water wordt gevormd wanneer waterstof reageert met zuurstof. En omdat de reactie exotherm is (warmte produceert), is energie een bijproduct.

Grijze waterstof

wordt verkregen uit fossiele brandstoffen zoals petroleumgas of steenkool.  CO2 komt vervolgens in de atmosfeer terecht en draagt bij tot het broeikaseffect. Een voorbeeld: Bij de productie van één ton waterstof komt ongeveer tien ton koolstofdioxide vrij. De productie van waterstof uit fossiele brandstoffen is momenteel nog steeds de meest gangbare productiemethode.

 

Blauwe waterstof

is grijze waterstof waarvan de CO2 tijdens de productie wordt afgescheiden en opgeslagen (CO2-afvang en -opslag). Het wordt opgeslagen in ondergrondse cavernes of verder verwerkt als grondstof in de chemische industrie. Tijdens dit proces van waterstofproductie komt er geen CO2 in de atmosfeer terecht. Dit proces kan dus als CO2-neutraal worden beschouwd.

 

Turquoise waterstof

is een bijproduct van de thermische ontleding van methaan. Voorwaarde voor de CO2-neutraliteit van dit type waterstof is dat de benodigde hogetemperatuurreactor wordt gevoed met hernieuwbare energie en dat in plaats van CO2 vaste koolstof wordt geproduceerd.

 

Groene waterstof

wordt geproduceerd met 100 procent hernieuwbare elektriciteit en is dus echt CO2-neutraal.

Waterstof + zuurstof = energie

Net als elektriciteit is waterstof geen primaire energiebron die gewoon kan worden ontgonnen en gebruikt. Waterstof moet worden geproduceerd, waarvoor een bepaalde hoeveelheid energie nodig is. Afhankelijk van de energiebron wordt waterstof ingedeeld op een gekleurde schaal.

Duurzaamheid

Waterstof is pas echt groen als de elektriciteit die voor de productie ervan wordt gebruikt ook groen is. Als fossiele brandstoffen zoals petroleumgas of steenkool worden gebruikt, komt er bij de synthese nog steeds CO2 vrij. Als de energie die nodig is voor de productie van waterstof groen is, kan waterstof worden gebruikt als een volledig CO2-neutrale energiedrager.

Veilige behandeling: elastomeer-, PTFE- en vezelversterkte pakkingen

Power-to-X

Stroomopwekking met behulp van hernieuwbare energie

Waterstofproductie door middel van elektrolyse

Distributie en opslag

Productie van methanol

Productie van e-brandstoffen

KLINGER-pakkingen en hun toepassingsspectrum voor waterstof en P2X-stappen:

Elastomeer pakkingen

Grafietlaminaatpakkingen

Vezelversterkte pakkingen

Pakkingen op basis van PTFE

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is het verschil tussen grijze en blauwe waterstof?
Grijze waterstof wordt geproduceerd uit fossiele brandstoffen zoals aardgas of steenkool. Hierbij komt koolstofdioxide vrij, wat bijdraagt aan het broeikaseffect. Een voorbeeld hiervan is dat bij de productie van één ton waterstof ongeveer tien ton CO2 vrijkomt. Momenteel is de productie van waterstof uit fossiele brandstoffen nog steeds de meest gebruikelijke methode. Blauwe waterstof is grijze waterstof waarbij de CO2 die vrijkomt tijdens de productie, wordt opgevangen en opgeslagen. Deze CO2 wordt opgeslagen in ondergrondse ruimtes of gebruikt als grondstof in de chemische industrie. Hierdoor komt er geen CO2 in de atmosfeer terecht, wat betekent dat dit proces CO2-neutraal kan worden beschouwd.
Wat is turquoise waterstof?
Turquoise waterstof ontstaat als bijproduct van de thermische ontleding van methaan. Om dit type waterstof CO2-neutraal te maken, moet de hogetemperatuurreactor worden aangedreven door hernieuwbare energie, en moet de reactie vaste koolstof produceren in plaats van CO2.
Wanneer is waterstof groen?
Groene waterstof wordt geproduceerd met 100 procent hernieuwbare elektriciteit en is dus echt CO2-neutraal.
Contact

Voor meer informatie over afdichtingen voor groene waterstof:

team member

Mark Garvelink

Product Specialist Sealing

team member

Ton Bouwens

Product Specialist Sealing

team member

Cor van der Hoek

Manager Fluid Control & Steam Solutions